Politolog pro INFO.CZ: Lidovci se musí tvářit, že deset procent není problém. Strach ale mají

Markéta Žižková

Lidovci dnes na sjezdu potvrdili, že půjdou do podzimních voleb v koalici se Starosty a nezávislými. Pro hlasovalo kolem 80 procent delegátů. Zhruba pětina lidovců je tak proti. Podle politologa z Metropolitní univerzity Praha Jana Bureše může pochybovat ještě větší část. „Zřejmě tam ale zafungovala ze strany lidovců snaha za každou cenu voličům ukázat, že jsou jednotní, že si naprosto věří, že deset procent pro ně není vlastně žádný problém. Upřímně řečeno jim nezbývá nic jiného než vytvářet dojem, že o deseti procentech není vůbec potřeba diskutovat,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Podle politologů ale koalice na deset procent (potřebných namísto pětiprocentní hranice pro samostatné strany) nemusí zdaleka dosáhnout. Pro lidovce by to znamenalo konec přítomnosti ve sněmovně. Na místo předsedy strany kandidoval na víkendovém volebním sjezdu i senátor Jiří Čunek. Přihlásil se na poslední chvíli a vystoupil s obsáhlým a vymezujícím se projevem. Pavel Bělobrádek ho porazil se ziskem 84 procent hlasů. „Je to pozice do budoucna. Čunek ví, že si to nyní vyzkoušel,“ komentuje to Bureš. 

Lidovci a STAN už v průběhu minulého týdne představili společné logo, teď i výpravný volební spot. Vypadalo to, jako by vůbec nepočítali s možností, že by lidovecký sjezd spolupráci nepotvrdil. Výsledek hlasování byl nakonec 80 ku 20 pro. Jak silná je to podpora?

To je samozřejmě poměrně silná většina. Na druhou stranu se ale ukazuje, že minimálně jedna pětina lidovců nesouhlasí. Já si myslím, že těch, kteří pochybují o úspěchu koalice a šanci, že překročí deset procent, je ještě více. Zřejmě tam ale zafungovala ze strany lidovců snaha za každou cenu voličům ukázat, že jsou jednotní, že si naprosto věří, že deset procent pro ně není vlastně žádný problém. Upřímně řečeno jim nezbývá nic jiného než vytvářet dojem, že o deseti procentech není vůbec potřeba diskutovat. Samozřejmě jim vadí, že se v médiích mluví o tom, že je velká pravděpodobnost, že hranici nepřekročí, a pak ze sněmovny vypadnou úplně. Podle mě teď budou hrát kampaň tím způsobem, že se budou snažit vůbec o tom nemluvit a tvářit se, že mají dokonce na víc.

Vláda s Babišem? Práce na jatkách byla dobrá příprava, říká vicepremiér Bělobrádek

sinfin.digital