Povolební jistota: Vládu sestaví hnutí ANO. Buď menšinovou, nebo s pravicí

Drtivé vítězství hnutí ANO ve volbách a jeho dominantní pozice v nové sněmovně znamená jediné: vítěze voleb nepůjde obejít při sestavování nové vlády.

Přestože je Andrej Babiš zatížen řadou skandálů, bude to on, koho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. V tuto chvíli je sečteno téměř sto procent hlasů, pokud jde o přepočet hlasů na mandáty, oficiální čísla neexistují. Odhad ČTK a České televize hovoří o tom, že vítěz voleb bude brát 78 mandátů. Pokud jsme před volbami psali o čtyřech základních variantách budoucích vládních většin, po volbách můžeme směle jejich počet zredukovat na tři. Široká demokratická koalice všech proti Babišovi nevznikne. Zbývají tři: protestní, středolevá a středopravá.

Předpokladem vzniku jakékoli aliance jsou nejen volební výsledky jednotlivých formací, ale také vztahy jejich předáků, úvahy stran budoucího směřování jednotlivých stran a samozřejmě také předvolební sliby. V tomto ohledu je fakt, že je Babiš ve složité situaci, neboť téměř všichni předsedové ostatních politických stran před volbami deklarovali, že s ním do koalice nepůjdou.

I dneska po sečtení hlasů většina z nich mluvila spíše jako před volbami, než po nich. Vyjednávat se teď ale bude dlouhé týdny a trumfy má v rukou Babiš. Pojďme si to tedy zmapovat popořadě. Kde hledat pro a kde proti, pokud jde o tři základní typy koalic.

sinfin.digital