Pravice je rozpočtově neodpovědná, ČSSD vágní, tvrdí Babiš. Chce zrušit superhrubou mzdu

Andrej Babiš pokračuje v postupném zveřejňování předvolebního programu. Ve čtvrtek si pozval novináře do sídla hnutí ANO na pražském Chodově, aby jim představil daňovou politiku, na kterou chce lákat voliče před sněmovním kláním. Na dotaz INFO.CZ, s kým by rád své představy reálně po volbách prosadil, ale nebyl schopen odpovědět. „Pravice je k mému překvapení rozpočtově neodpovědná, ČSSD vágní. Nechceme přijít s návrhy, které by prohlubovaly schodek, avšak zároveň pro nás není vyrovnaný rozpočet mantrou. Až představíme celý program, uvidíte, že důraz klademe na investice. Program ODS je nedomyšlený,“ řekl předseda hnutí ANO.

Klíčové je podle Babiše to, aby se daně neměnily příliš často. Proto chce voliče nalákat na slib stabilního a předvídatelného prostředí. „Nebudeme zvyšovat daně, budeme je naopak snižovat,“ řekl v zaplněném malém sálku pro novináře v sídle hnutí ANO, hned vedle budovy Agrofertu. Zavázal se zároveň k tomu, že se zasadí o zachování právní jistoty při změnách daňových zákonů v tom slova smyslu, že zajistí dostatečný časový prostor k tomu, aby se na změny mohl každý připravit.

„Prosadíme jednoduchý a uživatelsky přívětivý zákon o daních z příjmů. Snížíme tak daňovou zátěž a zjednodušíme daňové formuláře,“ dodal Babiš s tím, že chce, aby zaměstnanci získali svůj vlastní výdajový paušál prostřednictvím slevy na pojistném. Slibuje si od toho snížení nákladů práce a zvýšení mobility zaměstnanců. „Dnešní reálné sazby daně z příjmů pro zaměstnance jsou 20,1 a 23,35 procent. Zavedeme novou sazbu 19 procent. Sazba 23,35 % zůstane. Reálně tím pro zaměstnance snížíme daňovou zátěž o 1,1 procentního bodu z příjmů do 112 928 Kč měsíčně.

sinfin.digital