Přečetli jsme za vás program ANO: Babiš chce snížit počet ministerstev a uzavřít hranici EU

Andrej Babiš v neděli dopoledne zveřejnil předvolební program hnutí ANO pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Ve svém projevu nepřekvapil a opět se ostře vymezil proti všem tradičním stranám. Politický systém označil za korupční hydru a volby za ty vůbec nejdůležitější od roku 1989. „Je to první a poslední pokus zbavit se korupcí prolezlého systému,“ řekl. Dokument nazvaný Teď, nebo nikdy má přes čtyřicet stran a je rozdělen do dvaadvaceti kapitol. Babiš v jeho úvodu nenechává nikoho na pochybách, pokud jde o cíl hnutí ANO. „V roce 1989 jsme doufali, a ještě dlouho si pak mysleli, že se nesnesitelného korupčního systému konečně zbavíme. Nevyšlo to. Bojujeme s ním dodnes,“ tvrdí předseda hnutí ANO v dokumentu, který začíná bojem s korupcí a efektivním státem, a končí kapitolou o sportu. Jedná se nepochybně o působivé čtení.

„Když jsem založil hnutí, doslova na koleni, jen s pár nejbližšími, tak nám věřil málokdo, většina lidí se nám smála nebo nás měla za blázny. Nevšímali jsme si toho a dřeli, improvizovali, s partou, do které každý den přibývali nadšení lidé, jsme objeli Česko a ve volbách jsme skončili druzí. Všechny další volby, krajské, komunální a evropské, jsme vyhráli,“ připomíná předseda hnutí ANO. Jak se stalo už jeho zvykem a je mu to potřeba přičíst k dobru, jako jeden z mála čelných politiků je schopen přiznat se k chybám. Většinou ji ale omlouvá nezkušeností.

„Nebudu vám tady nalhávat, že jsme v politice nenasekali chyby. Tak nějak automaticky jsem předpokládal, že podaná ruka platí, že se drží slovo a že se na kameru říká to, co i mimo ni. No nebyl jsem naivní? Tak trochu ano. Jak jsem se mnohokrát bohužel přesvědčil, politika není byznys, kde můžete své partnery obelhat dvakrát: jednou a naposledy. Proto jsme se kolikrát zmýlili v lidech a nechali se tradičními politiky napálit.“ Svou kritikou míří především na sociální demokraty a jejich premiéra. Za to, že Babiš Sobotku podržel v čase Lánského puče, se mu prý premiér odvděčil tím, že začal hnutí ANO špinit.

Glosa: Být, či nebýt premiérem? Babiš svižně mění názor z extrému do extrému

sinfin.digital