Prezidentův návrh u Sobotky narazil. Zeman kryje Babiše, místo aby ho odvolal, říká premiér

ČTK, lup

Středeční schůzka prezidenta Miloše Zemana a zástupců koaličních stran v Liberci měla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jen odvést pozornost od problémů ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše a prezidentovy povinnosti odvolat Babiše z vlády. Prezident by měl dodržovat pravidla hry a odvolat ministra financí, řekl Sobotka novinářům při návštěvě Lucemburku. Do česka se vrací odpoledne, Zeman ale krátce poté odlétá na týden do Číny a o řešení vládní krize se rozhodne až po jeho návratu. NA stole je návrh, že by vláda pokračovala v demisi bez Babiše i Sobotky. Ano o tom chce jednat, předseda ČSSD to ale kategoricky odmítá.

Zeman na středeční schůzku v Liberci k řešení současné vládní krize přinesl dva návrhy: předčasné volby a vládu bez Babiše i Sobotky. První návrh zástupci koaličních stran odmítli, druhý chtějí nejdřív projednat ve svých stranách. Premiér Sobotka ale z Lucemburska vzkázal, že takový scénář nehodlá akceptovat.

Sobotka v reakci na řekl, že prezident se vytvářením zmíněných scénářů snaží jen odvést pozornost od toho, co je podstatné. Podle premiéra jsou to problémy ministra financí a povinnost prezidenta odvolat podle jeho návrhu Babiše.

3422463:article:true:true:true

„Ačkoliv návrh (na odvolání Babiše) leží od pátku na Pražském hradě, tak prezident republiky návrhu zatím nevyhověl, ačkoli by podle mého názoru a ústavních expertů měl jednat podle ústavy bez zbytečných odkladů, a ne ještě včera (ve středu) vytvářet nějaké scénáře. Odvádí tím pozornost od své povinnosti,“ prohlásil předseda vlády.

Sobotkovy sprosťárny? Na Hradě chtěli, aby se sesypal, říká premiérův šéfporadce Špidla

sinfin.digital