První volební průzkum po vládní krizi. Prohrál Babiš i Sobotka

ČTK

ekb

Vládní krize, která dnes skončila jmenováním nového ministra financí, poznamenala preference hnutí ANO i ČSSD. Sociální demokraté ale ztratili více, od dubna si pohoršili o čtyři procentní body na 14 procent. ANO by volilo 26 procent lidí, což je o 1,5 procentního bodu méně než před měsícem. Polepšila si naopak opozice. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median.

Průzkum se uskutečnil od 4. do 19. května. Vládní krize začala 2. května, kdy premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů Andreje Babiše podá demisi celé vlády. O tři dny později ale uvedl, že nebude podávat demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl odejít pouze premiér. Navrhl odvolat pouze Babiše z funkce ministra financí. Dnes ho oficiálně nahradil Ivan Pilný  z hnutí ANO.

Podle analytika Medianu Daniela Prokopa odešli od Babiše kvůli krizi liberální voliči, ale získal zřejmě konzervativnější voliče sociální demokracie. Sobotka má naopak pravděpodobně sympatie liberálních voličů, kteří volí ale jiné strany než ČSSD. Prokop ovšem upozorňuje, že v počátku krize výrazně klesly preference ČSSD, ale postupně se situace obrátila a mírně ztrácelo ANO. „To znamená, že můžeme očekávat, že se výsledky obou hlavních soupeřů voleb budou sbližovat,“ sdělil serveru Prokop.

sinfin.digital