Schwarzenberg pro INFO.CZ: ANO i KSČM jsou stejně nebezpečné. Do vlády bych s nimi nešel

Pokud po volbách odmítnou všechny zavedené formace vstoupit do vlády s Andrejem Babiše, je velmi pravděpodobné, že se hnutí ANO pokusí sestavit menšinovou vládu s tichou podporou komunistů. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ to říká čestný předseda TOP 09 a její pražský lídr pro nadcházející volby Karel Schwarzenberg. Zároveň vylučuje, že by se TOP 09 podílela na vládě, která by se podobně jako hnutí ANO musela spoléhat na pomoc komunistů. Obě formace – tedy ANO i KSČM – Schwarzenberg považuje pro budoucnost české demokracie za stejně nebezpečné. Kromě sněmovních voleb jsme s ním hovořili o kondici TOP 09 nebo o tom, jak hodnotí působení Miloše Zemana na Hradě. „Je to smutná kapitola českých dějin. Bylo to horší, než jsem očekával,“ říká na adresu současného prezidenta Schwarzenberg, který s ním před necelými pěti lety prohrál druhé kolo přímé prezidentské volby.

Dnem vyhlášení podzimních sněmovních voleb de facto začala předvolební kampaň. O čem podle vás letošní volby budou? O čem se v nich bude rozhodovat?

Bude se rozhodovat o několika otázkách. Zajisté bude hlavním tématem Andrej Babiš a jeho vliv, o tom není pochyb. Další klíčovou otázkou voleb bude Evropská unie a přijetí eura. Tématem zajisté bude také budoucnost živnostníků nebo elektronická evidence tržeb, která mnoha lidem stále vadí. Krátce po parlamentních volbách – už v lednu – budou prezidentské volby, samozřejmě se i toto téma promítne do voleb sněmovních. Obě kampaně budou do značné míry splývat.

Zeman a Babiš nahrávají neonacistům, říká dokumentarista Vít Klusák

sinfin.digital