Sobotka dal Babišovi čas do konce týdne. „Překážím mu v neomezeném vládnutí a kšeftech,“ říká vicepremiér

Premiér Bohuslav Sobotka zatím neodvolá ministra financí Andreje Babiše. Šéf koaličního hnutí ANO dříve uvedl, že si šéf vlády připravuje půdu pro jeho odstranění z kabinetu. Sobotka na mimořádném brífinku řekl, že počká do konce dubna, do kdy by měl Babiš vysvětlit svoji kauzu korunových dluhopisů. Podle něj vicepremiér dluží odpovědi politikům i veřejnosti a celá kauza prý ohrožuje důvěryhodnost vlády i státu. Babiš naopak tvrdí, že si Sobotka jen chystá půdu pro jeho odvolání. „Rozumím tomu, že je ČSSD před volbami velmi nervózní a udělá všechno pro to, aby mě dostala z politiky,“ uvedl v rozhovoru pro INFO.CZ. Analýza vypracovaná na Úřadu vlády podle něj nevznikla kvůli ničemu menšímu než proto, že on sám překáží neomezenému vládnutí a kšeftům sociálních demokratů.

Podle Babiše jsou Sobotka i jeho blízcí na politice existenčně závislí. „Pokud chce (Sobotka - pozn. redakce) odvolat ministra, který dosáhl přebytku a hospodaří s veřejnými penězi i podle hodnocení mezinárodních institucí nejlíp za poslední desítky let, je to jeho odpovědnost. Bude se za to muset zpovídat občanům,“ zdůraznil ministr financí a předseda hnutí ANO v rozhovoru pro INFO.CZ.

Sobotka se podle něj neštítí ani těch nejpodlejších postupů. „Včetně analýzy, kterou si nechal vypracovat, aby mě mohl cíleně ostřelovat a diskreditovat. Je vidět, že mu jde jen o přežití a neváhá pro to udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naší zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice,“ zdůrazňuje Babiš.

Odvolání Babiše? Zoufalý krok Sobotky v zoufalé situaci. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital