Sobotka odchází z čela ČSSD. Stranu to nezachrání, problém je Chovanec, soudí politologové

Jak INFO.CZ dříve avizovalo, tak se nakonec stalo: Bohuslav Sobotka končí po sedmi letech v čele sociální demokracie. Rozhodl se tak reagovat na setrvalý pokles preferencí, dle svých slov to udělal v zájmu co nejlepší volebního výsledku strany v blížících se podzimních sněmovních volbách. Sociální demokraty do nich povede jako lídr místopředseda a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, vedením strany je od této chvíle podle stanov pověřen první místopředseda Milan Chovanec. Podle politologů oslovených redakcí INFO.CZ ale manévr sociálních demokratů nebude mít na volební výsledek strany nikterak zásadní vliv. Otázkou tak zůstává, v jaké kondici půjde česká levice do voleb a jak moc oslabená z nich vzejde. Očekávat lze „vychýlení“ české politiky nejméně na jedno volební období doprava.

Sobotka na úvod tiskové konference po jednání grémia sociální demokracie uvedl, že je nespokojený s trendem klesající podpory ČSSD, dle jeho slov na takovou situaci musí jako předseda strany reagovat. „Vždy jsem upřednostňoval zájmy strany před zájmy osobními,“ zdůraznil s tím, že pokládá funkci předsedy.

Politolog Milan Znoj je přesvědčený, že Sobotkova rezignace má tři hlavní důsledky. „Předně, sociální demokracie zahladí spory se zemanovci ve straně a Jiří Zimola se vrátí na kandidátku, možná i v pozici krajského lídra. Za druhé, sociální demokracie nepostaví vlastního kandidáta na prezidenta, ale v primárkách si nejspíše vybere Miloše Zemana. Za třetí, po volbách docela dobře může vzniknout koalice ANO a ČSSD, jak si přeje prezident Zeman,“ říká Znoj s tím, že to nejsou pro budoucnost české politiky hezké vyhlídky. „Ale Sobotka prostě už nemá v sobě potřebnou energii, aby se snažil pozvednout sociální demokracii,“ dodává.

Chovanec je extrémní populista, čeští politici jsou nekompetentní, říká šéf Člověka v tísni

sinfin.digital