„Vedení KSČ situaci podcenilo,“ říká o srpnové invazi 1968 šéf komunistů Vojtěch Filip

Komunistická strana Čech a Moravy patří mezi nejstabilnější subjekty české politiky. Zároveň platí, že je navzdory kontinuálnímu zastoupení v Poslanecké sněmovně už téměř osmadvacet let v opozici. Podle Vojtěcha Filipa jsou ale komunisté letos připraveni nejen na opoziční, nýbrž také vládní odpovědnost. Záležet bude na výsledku voleb. Cílem v současnosti nejsilnější opoziční strany ve sněmovně je podle jejich předsedy obdržet více hlasů než ve volbách v roce 2013. Pokud jde o případnou podporu menšinové jednobarevné vlády hnutí ANO, Filip takovou povolební variantu nevyloučil. „Zásadně rozhodnutí o těchto věcech děláme až po volbách,“ řekl. V rozhovoru jsme se krátce dotkli také událostí 21. srpna 1968. Podle Filipa tehdejší vedení KSČ situaci podcenilo: „I když vědělo od 19. srpna o postupu tehdejších spojenců z Varšavské smlouvy, nereagovalo, a tak došlo k událostem, které těžce poškodily komunistické hnutí u nás, v Evropě i ve světě.“

Minulý týden vypršel termín pro podání kandidátek do sněmovních voleb. Můžete nám prozradit, jaké osobnosti se budou v letošních volbách ucházet za vaši stranu o hlasy voličů? Kolik máte na kandidátkách žen, kolik současných poslanců obhajuje mandát a zda máte na kandidátkách také nějaké straníky?

Na kandidátkách máme 98 žen, což je 28,57 procent. Přes 290 kandidátů jsou členové KSČM (85,42 %), tři kandidáti jsou členové Strany demokratického socialismu a 47 kandidátů je bez politické příslušnosti (13,7 %). Mandát obhajuje 29 poslanců zvolených za KSČM, čtyři naši současní poslanci se rozhodli již nekandidovat. Na kandidátkách máme řadu lidí, kteří pracují v obecní či krajské samosprávě, z toho 18 starostek a starostů, 6 místostarostů, 46 krajských zastupitelů.

Na našich kandidátkách jsou většinou zaměstnanci všech možných profesí, od dělníků až po vědecké pracovníky, ale také dvaadvacet podnikatelů, živnostníků nebo OSVČ. Řada našich kandidátů jsou členové různých odborových svazů, tři z nich tuto činnost vykonávají přímo jako placení funkcionáři odborů.

Komunisté se mohou stát jazýčkem na váze. Samozřejmě rudým

sinfin.digital