Výsledek britských voleb určí průběh vyjednávání o brexitu. Podívejte se na 5 možných scénářů

ekb

Dnešní parlamentní volby ve Velké Británii se nesou hlavně ve znamení odchodu země z Evropské unie. Podle předvolebních průzkumů se boj odehraje mezi Konzervativní stranou premiérky Theresy Mayové a labouristy Jeremyho Corbyna, kteří v posledních týdnech snížili náskok konzervativců. Evropa sleduje průběh voleb s napětím. Výsledek voleb totiž bude mít vliv na to, jak budou v následujících dvou letech vypadat náročná vyjednávání mezi Londýnem a Bruselem. Agentura Bloomberg přináší pět možných scénářů brexitu v návaznosti na to, jak dnešní volby dopadnou. 

Drtivá většina: konzervativci získají o 100 křesel víc než strana, která skončila druhá

Předčasné volby ohlásila premiérka Theresa Mayová v polovině dubna. Rozhodnutí tehdy zdůvodnila tím, že její kabinet naplnil poslání, kterým bylo nastartovat brexit a volby dají nové vládě – ideálně s ní v čele – mandát pro další vyjednávání. „Každý hlas pro konzervativce mi dá silnější pozici pro vyjednávání s Evropskou unií,“ řekla 18. dubna Mayová v Downing Street.

Pokud by tedy strana Mayové s přehledem vyhrála a získala většinu v podobě náskoku sta křesel před druhou vítěznou stranou, pak by svou misi splnila a umlčela by své kritiky. Premiérka by tak mohla uskutečnit svou verzi „tvrdého“ brexitu, v rámci kterého klade důraz hlavně na kontrolu přistěhovalectví. Většina v parlamentu by jí však zároveň dala místo pro ústupky vůči unii. „S touto většinou může strana říct, že ‚došlo k chybám, ale výsledek je velmi pozitivní‘,“ tvrdí politolog z Warwick University Wyn Grant, podle které by v případě většiny konzervativců byl tvrdý brexit mnohem pravděpodobnější.

Schwarzenberg pro INFO.CZ: ANO i KSČM jsou stejně nebezpečné. Do vlády bych s nimi nešel

sinfin.digital