Výsledek je problém, ale nechceme teď dělat turbulence, říká pro INFO.CZ Birke z ČSSD

Markéta Žižková

Původně měl na starost volební kampaň ČSSD, s odstoupením Bohuslava Sobotky jako volebního lídra složil svou funkci i on. Místopředseda ČSSD Jan Birke ale za kampaní strany i tak stojí. „Sjezd bude na jaře příštího roku, ten ukáže a členská základně rozhodne. Podle mého názoru budeme reagovat velmi jasně na požadavky, které jdou nejen ze členské základny, ale i od lidí. My nejsme papaláši, kteří by seděli na svých židlích, tvářili si, že venku sněží a my sedíme u zahřátých kamen," komentuje exkluzivně pro INFO.CZ propad sociální demokracie ve volbách. Vzkaz má i pro kritiky uvnitř strany: „Chtěl bych jim vzkázat, že teď nemluví za sebe, ale za tuto značku, která jim platí leckdy hypotéky".

Jak vnímáte špatný výsledek ČSSD?

Ztotožňuji se s vyjádřením vedení. Jasně jsme prohlásili, že chceme sjezd, který bude dříve, než nám vyprší mandáty. Dnes nejde o personální otázku ohledně Birkeho, Chovance nebo Zaorálka, tady jde o sociální demokracii. Nemůžeme se tvářit, že to je dobrý výsledek. Je to velký problém, velká prohra. Ale vzhledem k tomu, že sociální demokracie zažila i velké výhry a postavila se k nim čelem a zvládla je, tak si myslím, že zvládneme i velkou prohru. A právě proto v tuto chvíli nechceme dělat žádné turbulence. Chceme si sednout, poradit se a s klidnou hlavou dovést sociální demokracii do klidných vod a především tu značku zachovat.

Neuklidnila by personální změna přece jen nespokojené voliče?

Jsme demokratická strana, tu někdo musí vést i v dobách rozbouřeného moře. Musíte mít nějakého kapitána, to znamená, že není čas na výkřiky o padání hlav. Máme zodpovědnost. Sjezd bude na jaře příštího roku, ten ukáže a členská základně rozhodne. Podle mého názoru budeme reagovat velmi jasně na požadavky, které jdou nejen ze členské základny, ale i od lidí. My nejsme papaláši, kteří by seděli na svých židlích, tvářili si, že venku sněží a my sedíme u zahřátých kamen.

sinfin.digital