Zeman Babiše jmenuje premiérem, i když ho policie obviní. O vině rozhoduje soud, vzkazuje přes Ovčáčka

ČTK, raz

Prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem vítěze říjnových voleb. Serveru Aktuálně.cz to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval tak na žádost policie, aby Sněmovna vydala k vyšetřování poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) kvůli případu dotace na vybudování farmy Čapí hnízdo. Hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou, výrazně vede v posledních předvolebních průzkumech.

Podle Ovčáčka se Zeman stále drží svého dřívějšího vyjádření, že novým premiérem jmenuje vítěze voleb. "To platí. O vině a nevině rozhoduje soud, ne (Martin) Plíšek (TOP 09) nebo (Miroslava) Němcová (ODS)," napsal Ovčáček s poukazem na předsedkyni a místopředsedu mandátového a imunitního výboru, který se bude policejní žádostí o vydání Babiše a Faltýnka zabývat.

 

Ovčáček také vyjádřil pochybnosti nad tím, proč policie požádala o vydání obou představitelů ANO dva a půl měsíce před volbami. "Prostě přemyslím nad pochybnostmi, které vznesl Andrej Babiš," napsal. Babiš už dříve označil policejní žádost za součást politického boje, která mu má zabránit v kandidatuře v říjnových volbách.

3602723:article:true:true:true

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

sinfin.digital