Zimola pro INFO.CZ: Chci do vedení ČSSD, nechci být kritikem bez příčiny

Markéta Žižková

Po podzimních volbách dojde v sociální demokracii zřejmě k zúčtování se současným vedením. Do vedení se mohou dostat „nové" tváře. A mezi nimi i bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Nebráním se tomu ucházet se o zatím blíže nespecifikovanou pozici ve vedení sociální demokracie, protože nechci být kritikem bez odpovědnosti, rebelem bez příčiny. Nechci být tím, kdo bude jen kverulovat a nebude ochoten také něco dělat,“ říká Zimola v rozhovoru pro INFO.CZ. Přiznává, že po odstoupení z funkce hejtmana po vypuknutí kauz ohledně jeho chaty na Lipně a odměňování v jihočeských nemocnicích, se mu uvolnily ruce. „Možná tu energii rád teď vrhnu ve prospěch sociální demokracie,“ dodává. Jak hodnotí současný triumvirát v čele sociální demokracie? A podaří se předsedovi Milanu Chovancovi srovnat regiony, včetně jižních Čech? O tom všem mluvil Zimola ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ.

Dnes (rozhovor byl veden v pondělí večer – pozn. red.) jednal krajský výkonný výbor a na pořadu jste měli i podobu jihočeské kandidátky. Jak jednání dopadlo?

Neschvalovali jsme žádnou jinou verzi kandidátní listiny, protože ji schválilo před zhruba deseti dny předsednictvo ČSSD. V čele je nový lídr Ondřej Veselý, bývalý starosta Písku. My jako jihočeští sociální demokraté tuto věc bereme na vědomí, přičemž ale říkáme, že to není kandidátní listina, kterou jsme my navrhovali a za níž jsme byli připraveni nést zodpovědnost. Je to zkrátka kandidátka, za níž nese plnou politickou odpovědnost současné vedení sociální demokracie.

Paroubek byl dobrý šéf, obdivuji jeho přehled, říká místopředseda ČSSD Jan Hamáček

sinfin.digital