Levicoví extrémisté chystají výtržnosti na severu Čech, varuje před nimi BIS

urm

Již ve středu začne v Mostecké uhelné pánvi takzvaný Klimakemp 2017. Jde o shromáždění ekologických aktivistů, které je inspirováno podobnou akcí, jež se uskutečnila loni v Německu. Podle informací INFO.CZ se nicméně shromáždění mají zúčastnit i levicoví extremisté, před nimiž varuje poslední zpráva Bezpečnostní informační služby. Ochránci přírody se ale proti zařazení mezi extremistické organizace v dopise adresovaném ministru vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD ohradili. Považují ho za nesmyslný. Dopis podepsalo několik renomovaných osobností z řad veřejného života včetně například politologa Pavla Barši nebo filosofa Václava Bělohradského, a také šestadvacet nejvýznamnějších českých ekologických organizací.

„Ministerstvem vnitra je (pojem extremismu) uplatňován na politická hnutí, která svou činností směřují k odstranění ústavního zřízení České republiky. Činnost hnutí Limity jsme my, ani chystání pětidenního tábora proti těžbě a spalování uhlí nepředstavuje pro ústavní pořádek žádné ohrožení,“ píše se v dopise ministru vnitra i premiérovi.

Zároveň připomínají, že občanům v demokratickém, právním státě, musí být vyhrazena možnost mírumilovným, nenásilným a přiměřeným způsobem protestovat i za cenu občanské neposlušnosti, velí-li jim tak jejich svědomí. „žádáme Vás, abyste zjednali nápravu a zajistili, že lidé zapojující se v České republice do globálního hnutí za klimatickou spravedlnost nebudou nemístně označování za extremisty a že jim nebude účelově přišívána nálepka společenské nebezpečnosti,“ vyzývají pak ministra vnitra a premiéra Bohuslava Sobotku.

ČSSD pod taktovkou Chovance. Záliba ve zbraních a tažení proti uprchlíkům se nemusejí vyplatit

sinfin.digital