Heydricha měl zabít Čurda a útok na protektora v lese. 6 filmů o parašutistech a jejich chyby

Aneta Černá

Příběh operace Anthropoid je natolik silný, že si ho filmaři poprvé všimli už necelý rok po útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Protože okolnosti útoku nacisté tajili nebo se nedostaly až do zámoří, jsou první filmy, které vznikly právě ve Spojených státech, plné úplných fabulací. Atentát režiséra Jiřího Sequense ze 60. letech je v tomto ohledu přelomový a po prominutí mnohých nepřesností i oblíbený mezi odborníky. Zobrazené omyly se ale díky němu dostaly do povědomí lidí tak hluboko, že jim někteří dodnes věří. A jaká zpracování příběhu o české statečnosti mají rádi sami historikové?

Oslovení odborníci se shodují, že žádné z dosud natočených filmových zpracování není dokonalé. Liší se jednak množstvím nepřesností, ale také ideologickým zatížením doby, ve které filmy vznikaly. První snímek měl v amerických kinech premiéru už necelý rok od útoku na Heydricha.

O okolnostech útoku se příliš nevědělo. V prvním filmu úplně chyběli parašutisté

První filmové zpracování útoku na Heydricha šlo do kin už 27. března 1943, necelý rok od chvíle, kdy Jan Kubiš s Josefem Gabčíkem čekali na Heydrichovo auto v zatáčce V Holešovičkách. Snímek Hangmen Also Die! (v češtině I katové umírají!) režíroval rakouský filmař Fritz Lang, který je mimo jiné také autorem kultovního filmu Metropolis z roku 1927. Na scénáři k prvnímu převyprávění příběhu spolupracoval s dramatikem Bertoldem Brechtem.

3537814:article:true:true:true

Vzhledem k tomu, že film vznikl ještě za války, kdy nacisté mnoho okolností útoku a následných represí tajili, jsou v díle mnohé nedostatky a dalo by se říct, že snímek se událostí spíše volně inspiruje. Úplně v něm například chybí parašutisté. V tomto zpracování zabije protektora vlastenec a odbojář František Svoboda, který opakovaně uniká gestapu.

Na rozdíl od dalších zpracování události se v tomto filmu akcentuje poměrně dostatečně důležitá role českého odboje v celé akci, a to až do té přemrštěné míry, že odbojáři jsou zde vykonavateli útoku. Postavy mají ale smyšlená jména i osudy.

sinfin.digital