Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Audi přijíždí s novou vlajkovou lodí A8. Dostala mnoho našlapaných technologií

Audi přijíždí s novou vlajkovou lodí A8. Dostala mnoho našlapaných technologií

Audi poprvé zcela odhalilo luxusní vlajkovou loď A8. Zároveň představilo technologie, které v příštích letech dostanou i další modely.

 

Německá společnost uvedla novou vlajkovou loď během summitu automobilky v katalánské Barceloně. Oficiální odhalení pro veřejnost proběhne na podzimním autosalonu ve Frankfurtu. To automobiloví nadšenci z České republiky mají štěstí, Audi A8 bude k vidění už koncem prázdnin během unikátní výstavy Auta na Náplavce.

Audi označuje A8 za budoucnost luxusního segmentu. Po nesčetném množství upoutávek a špionážních fotografií přišlo kompletní odhalení nemaskovaného modelu. Design prošel oproti předchůdci spíše evolucí, exteriér se měnil jen drobně. A8 bude nabízena ve 12 barevných provedeních, včetně tří zcela nových odstínů.

720p 360p
Nové Audi A8 se konečně odhaluje!

Čtyři kruhy však s novým modelem přiváží řadu futuristických inovací. Jednou z nich jsou lasery předních HD Matrix LED světlometů, které při rychlosti nad 69 km/h efektivně zdvojnásobí dosah dálkových světel. Zadní svítilny jsou pak vybaveny technikou OLED. Výčet novinek pokračuje v interiéru. Audi přepracovalo virtuální kokpit, jehož digitální přístrojový panel zobrazuje všechny potřebné informace v HD rozlišení 1920x720 pixelů. Obrazovku o velikosti 10,5“ doprovází jen minimum fyzických tlačítek. Mnohem více se uvnitř vlajkové lodi počítá s pokyny dotykovými a hlasovými.

Více si přečtěte na webu Auto.cz.


 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1