Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Auta Jamese Bonda předpověděla automobilovou technologii budoucnosti. Tady je několik důkazů

Auta Jamese Bonda předpověděla automobilovou technologii budoucnosti. Tady je několik důkazů

Krásné auotmobily nejznámějšího britského špióna Jamese Bonda, vybavebé nejmodernější technologií světa, působila vždy jako výtvor bujné fantazie tvůrců filmů. Často však určovala elektronický a automobilový pokrok. Navigace, kontrola trakce nebo dálkové ovládání pomocí mobilu, to všechno ve svých autech používal James Bond dávno předtím, než se takové prvky staly realitou. 

Aston Martin DB5, Aston Martin V8 Vantage nebo BMW 7 nespojuje jen fakt, že se jednalo o služební auta slavného agenta Jejího Veličenstva Jamese Bonda, ale také to, že jejich výbava předběhla dobu. Ponechme stranou jejich „bojovou výbavu,“ všechna nabídla i prvky, které jsou dnes v automobilovém světě realitou. Jen ta konkrétní výbava byla mnohdy řešena poněkud jinak, než jak ji dnes známe.

Vezměme si třeba nejslavnější služební auto agenta 007, Aston Martin DB5. Ano, jeho katapultovací sedačku nebo měnící registrační značku v dnešních autech nenajdeme, navigační systém ale ano. Pravda, v tomto případě šlo spíše o sledovací zařízení než o typickou navigaci dnešní doby. Mapa se ale na palubní desce auta objevila, že neukazovala pohyb Aston Martinu ale jiného vozidla (sledovaného Rolls-Royce padoucha Aurica Goldfingera) je už vedlejší. Navigacím měla zkrátka blízko, a to už v roce 1964!

DB5 navíc měla i „simple clever“ řešení, které se však na scéně přímo neobjevilo. Pod sedadlem řidiče každopádně měla šuplík na zbraně. Nepřipomíná vám to podobný šuplík třeba z Karoqa na deštník? Dále tu byla i neprůstřelná skla (dají se objednat do limuzín) nebo komunikační systém. Tehdejší fax byl zkrátka takový předchůdce dnešních handsfree systémů nebo předčítání krátkých textových zpráv.

Celý článek na AUTO.cz

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1