Co chystá koncern Volkswagen na rok 2017?

Michal Fokt

Letošní rok představí Volkswagen několik klíčových modelů jak u svého hlavního brandu, tak u značek Škoda, Seat, Audi, Porsche a Bentley. Rozvoji nebrání ani aféra Dieselgate.

Co se prodejů týče, aféra Dieselgate neměla zjevně na koncern Volkswagen takový vliv, jak se očekávalo. Společnost loni zaznamenala růst o 3,8 procenta a prodala 10,3 milionu vozů. Důvod je zřejmý – skandál nejvíce dopadl na americký trh, kde patří VW k okrajovým hráčům. Evropa, kterou aféra jen "lízla", by nedala na "svůj VW" dopustit, ani kdyby jeho auta jezdila na medvídky koala. Zbytek světa si pak nejspíš ničeho ani nevšiml.

To však neznamená, že by koncern aféru nepocítil. Zabolel zejména po finanční stránce, některé projekty byly kvůli tomu zastaveny a jiné odloženy, spousta aut ale jede podle původního plánu, a tak se letos dočkáme několika významných premiér. Zajímavé přitom je, že nejspíš nebudou převažovat SUV modely, kterých má stále skupina VW jako šafránu. Na řadě je totiž i několik "klasických" aut různých tříd.

NOVINKY Z VOLKSWAGENU PŘINÁŠÍ ČLÁNEK NA AUTO.CZ

sinfin.digital