Co nám na našich silnicích nejvíce vadí? A jsou skutečně nejhorší v Evropě?

David Bureš

České silnice mají hrozný povrch a jsou špatně značené, v mnoha případech dokonce potřebné komunikace chybí. Chyb se na nich dá najít nepočítaně! Vybrali jsme jich sedm.

Před uplynulými volbami do Poslanecké sněmovny se strany předháněly ve slibech, které se v mnoha případech dotkly také oblasti dopravy. V tuto chvíli jsou volby za námi a přestože zatím ani zdaleka nevíme, kdo usedne ve vládě a kdo snad bude budoucí ministr dopravy, máme pro něj pár tipů. Vybrali jsme sedm věcí, které nám na českých silnicích vadí ze všeho nejvíce a měly by se co nejrychleji vyřešit, jen tak už nebudou české silnice nejhorší v Evropě, jak někteří řidiči tvrdí. Souhlasíte s naší kritikou?

Špatný povrch

O hrozivém stavu některých silnic nemá cenu dlouze diskutovat, prostě je to fakt, a to nemusíme rovnou mluvit o těch vůbec nejrozbitějších úsecích, jako je třeba nechvalně proslulá pražská ulice U Seřadiště. Dalších příkladů bychom našli celou řadu, u našich západních sousedů je zkrátka povrch hladší a evidentně také kvalitnější. Do jisté míry za to nepochybně může styl opravy, protože u nás jde hlavně o nejnižší cenu zakázky. Ve výsledku tak výtluk zakryje vypouklá boule a nekvalitně opravená dálnice se po krátkém čase vyboulí a vytvoří vlny. Nezdá se vám, že takových úseků přibývá stále více? Nejvíce proslavená zvlněná D47 v tom není sama... A ne, dát k úseku ceduli upozorňující na nerovnosti a případně snižující rychlost opravdu není řešení! My chceme pořádně postavené silnice!

Nesmyslně umístěné kanály

Z hlediska špatných silnic vedle výtluků a vln musíme speciálně vypíchnout kanály. V některých případech jsou propadlé, aniž by se to nějak řešilo, především ale bývají naprosto špatně umístěny. Copak jste nikdy netrefili kanál, kterému se prostě nedalo vyhnout? Při našich bohatých zkušeností z pražské magistrály máme perfektní příklad. Směrem na Brno se u Muzea s větším autem nevyhnete celé sérii kanálů, tedy pokud se rozhodnete gentlemansky uvolnit prostor pro mezi vozy jedoucí motorkáře a nechcete si odřít zpětné zrcátko o betonové bloky. A takových kanálů bychom po republice našli více. To je nejde umístit doprostřed jízdního pruhu?

sinfin.digital