EK je v regulacích příliš agresivní, některé automobilky to může stát život, tvrdí expert

„Evropská komise automobilový průmysl v posledních několika letech reguluje velmi agresivním způsobem. Automobilkám stále přiškrcuje emisní limity a vůbec nepřemýšlí nad tím, kde mají brát svoje budoucí zákazníky pro bezemisní vozy,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Petr Knap, vedoucí partner poradenské společnosti EY pro automobilový sektor a digitalizaci v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Některé automobilky tento přístup podle Knapa může stát jejich život či samostatnost. 

Nedávno EY zveřejnilo automobilový průzkum k trendům a očekávání českých automobilových zákazníků při nákupu vozidel. Co vás v něm nejvíce překvapilo?

Nejspíše to, že Češi jsou nyní mnohem více otevřenější možnosti kupovat si automobily online. S tím možná souvisí i fakt, že desetina lidí, kteří si plánují pořídit nové auto, by preferovalo virtuální testovací jízdu oproti té skutečné. A do třetice je zajímavý trend ve financování. Lidé si stále častěji budou pořizovat automobil za cizí peníze. Podle mě jde o velmi zajímavé signály pro budoucnost celého odvětví.

Peroutkova vnučka: Za Zemana se budou omlouvat jeho voliči, stejné články používalo gestapo

sinfin.digital