Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ford Focus slaví 20 let, byl to bestseller

Ford Focus slaví 20 let, byl to bestseller

Ford odhalil 10. dubna čtvrtou generaci Focusu. Stylově nejoriginálnější byla ovšem ta první. Čas letí, od její ženevské výstavní premiéry uplynulo už dvacet let.

Jméno Focus poprvé nesl prototyp roadsteru koncernového studia Ghia z autosalonu v Turíně 1992. U radikálního zástupce segmentu C se k němu modrý ovál o necelých šest let později vrátil. Produkční Ford Focus vystřídal velmi úspěšný Escort v roce 1998. Je pravdou, že ten se ještě dva roky vyráběl souběžně, takže jej nejdříve zcela nenahradil. Produkce osobních verzí v Halewoodu byla ukončena v červenci 2000, tedy alespoň pro evropské trhy, jinak pokračovala ještě další čtyři roky. V přímém porovnání však byly oba vozy doslova „nebe a dudy“.

Pravda, Escort vypadal zejména po poslední radikální modernizaci z jara 1995 hezky, skutečně zkrásněl a ztratil i tragický vnitřek. Postupná cizelace chyb čtvrté generace (modely jsou dnes značeny Mk5, Mk5b a Mk6) přinášela své ovoce, ale.. Technicky zkrátka už poněkud zaostával. A Ford si nemohl dovolit zaspat proti konkurenci, kterou dodnes reprezentují hlavně Volkswagen Golf a Opel Astra. Beztak už na ni tenkrát dost ztrácel, vždyť v době debutu Escortu Mk5 na podzim 1990 se ještě prodávaly Golf II a Kadett E!

Obliny střídají nové hrany

A byl pozadu i před více než dvěma dekádami. Golf IV se přece představil na IAA ve Frankfurtu 1997, Astra G sice také, ale její prodej začal až o půl roku později. Ford tedy z hlavních hráčů zaujímal s odstupem poslední místo: svůj výsledek projektu CW170 přivezl poprvé do Ženevy 1998 a ještě pouze na předpremiéru. Veřejnost, ať už odborná, či laická, byla hodně překvapena. Zariskovat s filozofií New Edge designu, kterou přinesla v roce 1996 první generace minivozu Ka, v životně důležitém segmentu kompaktů chtělo pořádný kus odvahy.

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU SI MŮŽETE PŘEČÍST NA WEBU AUTO.CZ

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1