Jak se krade palivo z nádrže? Jde to snadno i u moderních aut. Poradíme, jak se bránit

Matouš Jelínek

Petr Slováček

Všichni tvrdí, že se nádrž nedá vycucnout přes nalévací otvor. Dokážeme, že jde o omyl. Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži. Naše rada nebude populární – dokupte uzávěr na klíč.

Občas něco zjistíme a dlouho pak přemýšlíme, jestli zveřejněním neuděláme společnosti medvědí službu. Jako třeba teď, když jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak snadné je vycucnout z nádrže auta palivo přes plnicí otvor. Skoro všichni mechanici nám svorně tvrdili, že to nejde. Zkušenější aspoň couvali, že se to tak nedělá.

My ale máme důkazy, že to jde – a skoro nic na tom není. Je k tomu jen potřeba správný grif a speciální pomůcky. První se dá naučit, druhé lehce koupit, případně stačí upravit z komerčních výrobků.

Na vlastní nebezpečí

Od doby, kdy se v autech stalo běžnou výbavou dálkově ovládané centrální zamykání, zmizela i uzamykací víčka nádrží. U vozidel mladších deseti let už většinou najdete jen šroubovací víčko bez zámku kryté dvířky, která jistí zajížděcí trn podobně jako zámky dveří.

Potíž je v tom, že krycí dvířka jsou často plastová a nedá práci je vylomit. Bezhlučně, bez svědků, často k tomu ani nepotřebujete šroubovák coby páčidlo. Ještě snadnější je to v případě dvoudílného víčka – trn zamkne jen spodní plast a vrchní se snadno vyloupne stejně, jako nám to ukázal jeden z majitelů Hyundaie i40. On má ale štěstí – vysát asijské vozy je obtížné, skoro až nemožné. Speciálně hyundaie a kie jsou oříškem i pro zkušeného.

sinfin.digital