Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Japonsko přemýšlí nad budoucností. Vytvoří první dopravní předpisy pro aeromobily

Japonsko přemýšlí nad budoucností. Vytvoří první dopravní předpisy pro aeromobily

Japonská vláda chce do roku 2020 vytvořit první dopravní předpisy pro létající auta. Zabývat se jí má zvláštní rada, v níž zasednou technologičtí vývojáři a ministerští úředníci, napsal deník The Daily Telegraph. Země chce mít létající vozidla v provozu do roku 2023.

Rada by se poprvé měla sejít do konce letošního roku a vytvořit by měla regulace a standardy pro novou generaci aeromobilů. Výsledek by měl být ukázkou japonského technologického rozvoje na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2020.

Tokio předpokládá, že první létající auta by mohla být používána pro dopravu v horském terénu a na odlehlé japonské ostrovy, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Důležitou roli mají sehrát při záchranných operacích při přírodních katastrofách a ulevit by mohla i vytíženým japonským silnicím.

Vývojem nových technologií pro aeromobily se už zabývá řada japonských start-upů. Nejnovější elektrické prototypy připomínají velké bezpilotní stroje schopné vertikálních vzletů i přistání.

Přesto, že z technologického hlediska dochází k velkému rozvoji, Tokio zatím nestanovilo žádná bezpečnostní opatření ani operační regulace pro létající auta. V nově sestavené radě tak mimo jiné zasednou i ministři hospodářství, dopravy, infrastruktury a cestovního ruchu.

„Svět je stále více urbanizován a doprava ve městech se stále zhoršuje, budovat a udržovat silnice je navíc nákladné,“ řekl šéf projektu pro vývoj létajících aut Cartivator Rjútaró Mori, který vládní kroky ocenil. Aeromobily podle něj mohou vyřešit dopravní, ale i ekonomické problémy.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1