Jourová dál tlačí na Volkswagen. Žádá odškodné i pro 160 tisíc Čechů

ČTK

adk

Evropská komise dál tlačí německou automobilku Volkswagen k odškodnění evropských zákazníků za emisní skandál a do konce dubna v tomto směru po firmě žádá "konkrétní výsledky". Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová a úřady na ochranu spotřebitelů jednotlivých členských zemí EU nicméně na dnešním setkání nedospěly ke společnému právnímu stanovisku k emisní aféře Volkswagenu. Informuje o tom agentura DPA.

Mluvčí Jourové po setkání uvedl, že nizozemský úřad na ochranu spotřebitelů by měl nyní připravit plán společného postupu vůči Volkswagenu. Evropská komise podle mluvčího tento postup podpoří a pomůže úřadům dospět ke společnému právnímu postoji.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. V Evropské unii musí Volkswagen v důsledku této kauzy svolat k opravě kolem 8,5 milionu aut. V Česku se aféra dotkla minimálně 164 tisíc lidí.

Volkswagen již delší dobu odmítá výzvy, aby evropské zákazníky za emisní skandál odškodnil podobným způsobem jako zákazníky ve Spojených státech. Šéf koncernu Matthias Müller loni uvedl, že odškodnění evropských zákazníků po vzoru dohody v USA by bylo vzhledem k rozdílným právním podmínkám nepřiměřené a navíc příliš nákladné.

sinfin.digital