Kříženec tanku, dodávky a člunu: ruský Bobr se prohání po Česku

David Bureš

Pásové vozidlo GAZ 3409 Bobr bylo vyvinuto jako speciál pro převoz nákladu a osob do nepřístupných míst. Jezdí i v Česku, kde ho využívají hasičské sbory.

Bobr hasičem

Hasiči z Královéhradeckého kraje si pořídili vozidlo GAZ 3409 Bobr v roce 2007. Jejich exemplář je dlouhý 4,5 metru, široký 2 metry a vysoký 2,5 metru. O pohon se stará třílitrový vznětový motor o výkonu 81 kW a točivém momentu 250 N.m, přičemž díky němu uveze vozidlo o váze 4,2 tuny až 600 kilogramů těžký náklad. Automobil pojme šest osob, hasiče přišel na 2,3 milionu korun.

Rusko je země, která je plná nehostinné krajiny a těžko přístupných míst. Proto není divu, že tamější firmy jsou specialisté na různé druhy terénních automobilů. Mezi ně se dá považovat i značka GAZ, v jejímž portfoliu najdeme také obojživelný model 3409 Bobr.

Toto pásové obojživelné vozidlo bylo vyvinuto pro přepravu osob i nákladu v těch nejtěžších podmínkách, a to hlavně na Sibiři nebo v oblasti severního polárního kruhu. Navíc je schopné si poradit i s vodou, na vodní hladině zvládne plavat až rychlostí 6 km/h.

sinfin.digital