Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Muskova „gigafactory“ na baterie by měla vzniknout v Německu

Muskova „gigafactory“ na baterie by měla vzniknout v Německu

Favoritem pro umístění první velké evropské továrny na baterie firmy Tesla je Německo. Na twitteru to dnes napsal Elon Musk, generální ředitel tohoto amerického výrobce elektrických aut. V minulosti se spekulovalo, že rozsáhlá továrna na baterie, kterou Tesla označuje termínem "gigafactory", by mohla stát na českém území, severně od Prahy.

„Německo je první volbou pro Evropu. Možná německo-francouzská hranice dává smysl nebo blízkost zemí Beneluxu,“ uvedl Musk, který tak reagoval na jiné, veřejné tweety.

Odborníci z odvětví odhadují, že revoluce elektrických aut zvýší do roku 2025 hodnotu evropského trhu s bateriemi na zhruba 250 miliard eur (6,5 bilionu Kč). Asijské společnosti, včetně firem CATL a Samsung, už zaregistrovaly podniky nebo zřídily vlastní aktivity v Evropě, což přimělo evropské politiky a přední podnikatele, aby začali volat po zvýšení domácích investic do baterií.

Tesla má v současnosti podnikatelské aktivity v německém městě Prüm, které leží asi 30 kilometrů od hranice s Belgií a zhruba 100 kilometrů od hranice s Francií. Ve městě sídlí divize Grohmann Engineering, která se specializuje na automatizované výrobní systémy pro továrny na výrobu baterií. Divize nedávno postavila výrobní linku pro závod Tesly na baterie v americkém státě Nevada.

Tesla nyní buduje v Nevadě továrnu "gigafactory 1" na výrobu lithium-iontových baterií. Závod již zahájil výrobu, podle společnosti je ale zatím dokončen zhruba z 30 procent. Po dokončení to má být největší budova na světě. Musk vroce 2016 na návštěvě Německa oznámil plány na otevření druhé gigafactory někde v Evropě. Tehdy řekl, že nová továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily.

O umístění továrny v České republice se spekulovalo hlavně v souvislosti s tím, že Česko má v Krušných horách vysoké zásoby lithia, které je základní složkou dnešních vyspělých baterií.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1