Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nový Mercedes A: Skvělý hatchback s nápaditou technikou

Nový Mercedes A: Skvělý hatchback s nápaditou technikou

Mercedes zahajuje mezigenerační změnu svých kompaktních modelů. Nového áčka by se konkurence měla bát.

Kompaktní třída je z globálního hlediska pro prémiové výrobce stále důležitější oblastí jejich nabídky. Konkrétně u Mercedesu kompakty již tvoří čtvrtinu jeho prodejů, jen loni trojcípá hvězda prodala přes 620.000 exemplářů kompaktních modelů A, B, CLA a GLA. Stávající generace této rodiny ale stárne, a tak se ve Stuttgartu pracuje na nástupcích. Jako první z nich přichází nová třída A, kterou jsme si poprvé vyzkoušeli v okolíchorvatského Splitu.

Áčko už je stabilní součástí nabídky Mercedesu, vždyť první generace nastoupila již v roce 1997, tedy před více než 20 lety. Třída A ale za svoji existenci prodělala značný posun, první dvě generace byly takovými crossovery, kombinacemi hatchbacku a MPV, což se ve třetí generaci změnilo, když se z A-Klasse stal typický hatchback. A tím zůstává i v nyní nastupující čtvrté generaci.

Koncepce je však vlastně to jediné, co áčku zůstalo, v rámci mezigenerační proměny se toho totiž měnilo hodně. Počínaje upravenou platformou, přes zcela přepracovaný interiér po nové agregáty v útrobách. Důležitost áčka v hierarchii Mercedesu pak dokazuje i využití asistentu pro poloautomatickou jízdu z vlajkové lodi značky, třídy S. Není tak divu, že automobilka v souvislosti s čtvrtou A-Klasse hovoří o revoluci. Povedla se?

O TOM SI MŮŽETE PŘEČÍST NA WEBU AUTO.CZ

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1