První elektrické škodovky zamíří na silnice už příští rok. Stát na to není připraven, nezachytil nástup elektromobilů

urm

První elektrické škodovky se na silnicích objeví už příští rok, ale stát na to není stále připraven. Přestože nástup elektromobilů bude velmi pomalý, ani zástupci Škody Auto nepochybují, že v budoucnosti poměr vozů s elektrickým pohonem zásadně poroste. Česko podobný trend ovšem míjí a počet dobíjecích stanic není ani náhodou dostatečný, připravená není ani legislativa, kterou provoz elektromobilů vyžaduje, stejně tak, jako nejsou například připraveni záchranáři.

V České republice apeluji směrem na vládu, aby se výrazně urychlila výstavba dobíjecích stanic. Ta dynamika je příliš malá. Roztříštěnost aktivit je ještě větší. My tu technologii do aut dáme,“ řekl v rozhovoru pro INFO.CZ šéf české části škodovky Luboš Vlček.

Loni na podzim zástupci automobilového průmyslu podepsali s vládou memorandum, které by mělo urychlit nejen přípravy na nástup vozidel s elektrickým pohonem, ale i plně autonomních vozidel, tedy těch, které již nepotřebují řidiče. Podle Vlčka jde o posun vpřed, ale teď velká část zodpovědnosti leží na bedrech ministerstva průmyslu a obchodu.

sinfin.digital