Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Řidiči začali přezouvat na letní gumy. Na výměnu se čeká až pět dní

Řidiči začali přezouvat na letní gumy. Na výměnu se čeká až pět dní

Zájem o přezouvání na letní pneumatiky se s oteplením výrazně zvýšil, čekací doby v pneuservisech se prodloužily až na pět dní. Ceny za práce pneuservisů se proti loňskému roku zvýšily o desetinu. Vyplývá to z údajů servisů a prodejců.

Okolo pěti dnů se pohybuje čekací doba v pneuservisech ve velkých městech, jako jsou Praha a Brno. V menších městech se pohybuje kolem dvou pracovních dní. Podle aktuálního průzkumu obchodu Pneumatiky.cz mezi řidiči i pneuservisy by do týdne mělo mít letní gumy více než 92 procent aut. Další tři procenta motoristů obouvají celoroční pneumatiky a zbývající řidiči výměnu neřeší a budou dále jezdit na zimních pláštích.

„Takové chování ale nemá žádný logický důvod. Zimní pneumatiky se od letních liší směsí i prořezáním. Pokud panují vyšší teploty, prodlužuje se brzdná dráha na suchu až o deset procent a na mokru téměř o polovinu,“ uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

V horku se zimní pneumatika navíc opotřebovává zhruba o pětinu rychleji než letní a zároveň má takto obuté auto vyšší spotřebu paliva. Rozdíl může být až 270 Kč na jednu plnou nádrž.

Zdražení prací v pneuservisech o desetinu způsobila dlouhodobě klesající marže z prodeje pneumatik. Zároveň pneuservisy bojují s nedostatkem kvalitní pracovní síly a profesionálního vybavení, vyplývá z vyjádření zástupců pneuservisů. S koncem března skončila zákonná povinnost mít přezuto na zimní pneu za nepříznivých povětrnostních podmínek. Ta platila od listopadu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1