Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

S alkoholem v dechu už ani nenastartujete. Brusel navrhuje novinky v povinné výbavě

S alkoholem v dechu už ani nenastartujete. Brusel navrhuje novinky v povinné výbavě

Automobilky i úředníci napříč Evropou vymýšlejí stále nové způsoby, jak co nejvíc omezit nehodovost. Teď s vlastním plánem přichází i Brusel, který navrhuje rozšíření povinné výbavy o dalších 12 prvků – a to od roku 2021. Informuje o tom server Autorevue.cz.

Nové automobily dnes mají ve standardní výbavě řadu prvků, které byly kdysi za příplatek, nebo jsme si je nedovedli ani představit. Řeč je například o stabilizačním systému, kontrole nahuštění pneumatik, nafukovacích vacích nebo systému eCall, jenž je u nových aut povinný od dubna letošního roku.

Cílem těchto systémů je snižovat počet smrtelných nehod, což se podle statistik daří. Jenom za posledních sedm let došlo k poklesu zhruba o pětinu, to ale Evropské unii nestačí (a samozřejmě to chápeme!) a nastavuje další laťky. Do roku 2030 má počet smrtelných nehod klesnout o polovinu, a o dvacet let později by při autonehodě neměl v EU zemřít žádný člověk.

Tvor jako takový dělá chyby a nelze pouze nařídit „neumírejte!“, proto v Bruselu vymysleli jiný plán. Od roku 2021 má dojít k rozšíření standardní výbavy nových aut o dvanáct systémů, z nichž některé známe už v současnosti. Řeč je například o couvací kameře či systému udržování v jízdním pruhu, jedná se nicméně o prvky, které jsou často dostupné pouze za příplatek.

Vedle výše zmíněných prvků budou muset být vozy vybaveny pokročilým systémem nouzového brzdění, měřením alkoholu v dechu, detekcí únavy, systémy prevence proti rozptylování pozornosti (hlasové ovládání základních funkcí), černou skříňkou pro pořízení záznamu o nehodě, signalizací nouzového brzdění, zlepšením ochrany cestujících, rozšířenými zónami ochrany chodců (kapota, bezpečnostní čelní sklo), inteligentním asistentem rychlosti a systémem ochrany při bočním nárazu.

Jak vidíte, jedná se o prvky aktivní i pasivní bezpečnosti. Ty však samozřejmě něco váží, kvůli čemuž budou nové automobily pravděpodobně těžší než ty současné, a navzdory statusu standardní výbavy to ještě neznamená, že se nepromítnout do ceníků. Spíše počítejme s tím, že nové automobily od roku 2021 zdraží, a nebude to jenom kvůli mnohými zástupci značek stále omílané inflaci.

Za jak dlouho z řidiče vyprchá jedno pivo? Čtěte další informace ze světa automobilů na Autorevue.cz >>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1