Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Seat je evropským lídrem v oblasti CNG. Techniku bude vyvíjet pro celý koncern

Seat je evropským lídrem v oblasti CNG. Techniku bude vyvíjet pro celý koncern

Technické centrum automobilky Seat stvoří techniku pohonu na CNG pro celý koncern Volkswagen. Na kongresu to potvrdil předseda představenstva.

V posledních týdnech se hodně psalo o konceptu Škoda Vision X, respektive o jeho unikátním hybridním CNG pohonu. Průkopníkem technologií na stlačený zemní plyn by se však do budoucna v rámci koncernu Volkswagen měla stát automobilka Seat. „Využívání zemního plynu pro automobilovou dopravu má velký obchodní potenciál,“ uvedl Luca de Meo, předseda představenstva.

 „Chceme, aby to byla technika vyrobená ve Španělsku. Chceme být průkopníci a jsme si jisti, že toho i dosáhneme,“ řekl dále o Technickém centru Seatu, které zaměstnává více než 1000 inženýrů a pro vývoj nové techniky bude stěžejní.

Dle De Mea je CNG trvale udržitelnou alternativou tradičních paliv a elektromobilů. U nich, stejně jako další potenciální kupci, vidí stále spoustu mezer. Zejména dojezd na jedno nabití či nedostatečnou infrastrukturu pro nabíjení. „Zákazníci chtějí proces, který je snadný a ekonomicky výhodný. Výhodou techniky CNG je, že již existuje,“ poznamenal lídr španělské značky.

Ve svém proslovu na 6. kongresu GASNAM v Madridu dále uvedl, že vývoj CNG má plusy v ekologičnosti a ekonomické výhodnosti, protože na Zemi je dostatek zásob zemního plynu na stovky let.

Celý článek si můžete přečíst na AUTO.cz

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1