Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Tajemství auta královny: Co možná nevíte o speciálním Bentley Alžběty II.

Tajemství auta královny: Co možná nevíte o speciálním Bentley Alžběty II.

Hned dva speciálně upravené vozy Bentley má ve svých garážích bitská královna Alžběta II. Veřejnosti se poprvé představily v roce 2002. 

Svět hlav států má svá pravidla, pokud to jde, jezdí premiéři, prezidenti či králové automobily domácích značek. Někteří pak dokonce mají vozy speciálně navržené jen pro svoji potřebu, americký prezident Donald Trump tak má svojí „bestii,“ alias speciál se znaky Cadillacu, zatímco Vladimir Putin se letos dočkal státnické limuzíny vzešlé z projektu „Průvod.“ Zahanbit se v tomto ohledu nenechá ani britská Alžběta II., která na oficiálních akcích využívá speciál z dílny Bentley. S velkou pravděpodobností ho uvidíme i na sobotní královské svatbě prince Harryho s Megan Markle.

Automobil oficiálně nazývaný Bentley State Limousine vznikl v roce 2002, kdy jej britská královna Alžběta II. dostala k tehdejšímu padesátiletému výročí od vstupu na trůn. Jeden jí ale nestačil, a tak si v roce 2009 převzala druhý exemplář. Ten si nechala postavit kvůli tomu, aby mohla mít vždy alespoň jedno vozidlo k dispozici.

 

Základem automobilu se stala technika tehdejší vlajkové lodi Bentley, sedanu Arnage, oproti němu však došlo k mnoha změnám. Především jde o naprosto svébytný design. Ten si sice uchovává prvky Bentley (kulaté světlomety), oproti modelu Arnage je ale zcela jiný. Karoserie postavená divizí Bentley Mulliner je oblá, s velkým bočním prosklením i panoramatickou střechou, aby královna byla při průvodech dobře vidět. Pomocí speciálních panelů jde ale interiér částečně zakrýt, pro potřeby trochu soukromí. Okna navíc mají v sobě speciální vrstvu, díky níž se kabina nemá přehřívat.

Co je zvláštního na dveřích vozu? A jak je to s pancéřováním? Pokračování a další fotografie na Auto.cz

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1