Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Takto si lidé představovali auto budoucnosti na začátku minulého století

Takto si lidé představovali auto budoucnosti na začátku minulého století

Stejně jako dnes se na autosalonech objevují koncepty, které ukazují představy vizionářských designérů a konstruktérů o tom, jak budou automobily vypadat za několik desítek let, existovaly podobné vize i na začátku minulého století.

Například v květnovém vydání časopisu Science and Invention z roku 1923 se objevil obrázek létajícího auta z roku 1973, které mělo vyřešit problém přecpaných ulic New Yorku. Dnes už samozřejmě víme, že tehdejší snílci byli až příliš optimističtí. O létajících autech se ve větší míře mluví až nyní, ve dvacátém prvním století. Dobová kresba však ukazuje spíše něco, co lze chápat jako vrtulník a ten už je lidstvu už desítky let znám. Jen to není zrovna běžný způsob veřejné dopravy v New Yorku.

Ještě bláznivěji ovšem vypadá koncept osobního automobilu z roku 1935. Ten měl být určen k pohybu na zemi. Vzhledu běžného auta se rozhodně nepřiblížil. Základem osmdesát let staré představy o budoucnosti je totiž obrovské sférické kolo, kterému asistují dvě menší po stranách vozidla. Obří přední kolo naplněné vzduchem na přední části mělo fungovat i jako nárazník pohlcující případný náraz. Vzduchový polštář měl také absorbovat nerovnosti vozovky. Pozoruhodná je ovšem dobová poznámka o aerodynamickém tvaru, který snižuje odpor vzduchu.

Sférická kola se v automobilovém průmyslu nikdy zcela neuchytila. To ovšem neznamená, že by o tomto netradičním řešení neuvažovali ani současní vývojáři. Například nedávno, kdy se ještě uvažovalo, že Apple pracuje na vlastním elektromobilu, mělo podle tehdejších informací dostat právě sférická kola.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1