Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Tesla opět přeruší výrobu Modelu 3. „Nadměrná automatizace byla chyba,“ přiznal překvapivě Musk

Tesla opět přeruší výrobu Modelu 3. „Nadměrná automatizace byla chyba,“ přiznal překvapivě Musk

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Inc. dočasně přeruší montáž svého vozu Model 3, který je prvním vozem automobilky určeným pro masový trh. Firma se již delší dobu potýká s problémy při navýšení výroby svého nového sedanu a letos musela přerušit výrobu v kalifornském závodě ve Fremontu již v únoru.

Tesla podle internetového zpravodajského serveru BuzzFeed informovala zaměstnance, že přerušení výroby bude trvat čtyři až pět dnů. Zaměstnanci si na tuto dobu buď mají vybrat dovolenou, nebo dostanou neplacené volno.

Automobilka původně předpokládala, že do konce loňského roku bude schopná vyrobit týdně až 5000 vozů svého elektromobilu Model 3. Tento cíl však musela již několikrát posunout a nyní se snaží navýšit do konce druhého čtvrtletí výrobu na 2500 vozů týdně. Její snažení komplikují problémy ve vysoce robotizovaném montážním závodě.

Šéf společnosti Elon Musk minulý týden poprvé přiznal, že příliš důvěřoval automatizaci při montáži Modelu 3 a že to byla chyba. "Ano, nadměrná automatizace v Tesle byla chyba," uvedl Musk v pátek na svém twitteru. "Abych byl přesný, můj omyl. Lidé jsou podceňováni." Od Muska to bylo překvapivé prohlášení, protože předtím se naopak posmíval výrobním zdatnostem konkurentů.

Musk rovněž v pátek oznámil, že Tesla bude zisková a bude mít pozitivní cash flow, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji peněžních prostředků, ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. Nebude tak potřebovat navýšit peníze. Nicméně mnoho analytiků pochybuje o splnění tohoto cíle, který závisí na rychlém růstu výrobu sedanu Model 3.

V únoru Tesla pozastavila výrobu Modelu 3 na čtyři dny s tím, že v této době se uskuteční plánované práce na uzpůsobení zařízení, aby se zlepšila automatizace a odstranily problémy. Varovala, že další prostoje mohou přijít i v dalších měsících.

Automobilky obvykle zastavují nebo zpomalují výrobu nových modelů, aby vyřešily problémy s výrobním systémem. Podle některých analytiků však Tesla zkrátila testování výrobní linky, aby se dostala na trh rychleji, a právě to mohlo způsobit počáteční výrobní problémy, napsala agentura Reuters.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1