Zetor Gallery zve do Brna na výstavu Od střelných zbraní k traktorům

Ondřej Pavlůsek

Společnost Zetor Tractors a.s. pořádá v Zetor Gallery výstavu spojující Zbrojovku Brno a značku Zetor. Expozice věnována Zbrojovce Brno bude k vidění v brněnské Zetor Gallery od 13.února do 20. dubna 2018. Výstavu zahájí vernisáž k stému výročí Zbrojovky Brno první den výstavy od 17:00 hodin.

Návštěvníci se můžou těšit na exponáty nejen zbraní, ale i různých strojů, třeba psacích. Hlavním lákadlem výstavy je „Zetka“ – jeden z mála automobilů, které Zbrojovka vyrobila. Světlo světa tento model spatřil v roce 1926 a ihned po uvedení se stal velmi žádaným, do roku 1930 bylo vyrobeno 2000 kusů. Dnes je „Zetka“ vzácný kousek, dochovalo se jich totiž méně než 100 kusů.

Traktory Zetor získaly svůj název spojením písmene „Z“, které reprezentovalo logo brněnské Zbrojovky a „or“, což jsou poslední dvě písmena slova traktor. Název Zetor byl registrován 17. srpna 1946 a „Z“ zasazené doprostřed hlavně pušky bylo umístěno na kapotu traktoru.

„Otec Zetoru“ František Musil, který měl ve Zbrojovce na starost vývoj traktoru, využil zkušenosti Zbrojovky s výrobou aut a leteckých motorů a v roce 1945 se svým týmem sestavil první prototyp traktoru Z25. O rok později, 15. března 1946, byly dodány první tři stroje zákazníkům a během druhé poloviny roku už byla Z25 vyráběna sériově.

sinfin.digital