Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zetor zve do Brna na zemědělský veletrh Techagro

Zetor zve do Brna na zemědělský veletrh Techagro

Po dvou letech se v Brně opět uskuteční největší zemědělský veletrh v České republice a střední Evropě. Traktory značky Zetor na něm nebudou chybět.

Společnost Zetor Tractors a.s. zve na brněnské výstaviště, kde návštěvníkům veletrhu Techagro ve dnech od 8. 4. do 12. 4. představí svou aktuální paletu modelů a především novinky pro rok 2018.

V pavilonu P na ploše č. 010 představí Zetor inovovanou modelovou řadu Major v novém designu. Atraktivní kabát stroje vychází z konceptu, na kterém brněnský výrobce spolupracoval se slavným italským designovým studiem Pininfarina.

Pro novou tvář traktorů Major, které budou na trh uvedeny v polovině roku 2018, jsou charakteristické dynamicky působící tvary. Nové umístění předních světlometů osvětluje větší pracovní plochu před traktorem, sklon kapoty pak má zaručit větší viditelnost pracovní plochy kolem stroje a obsluha má také lepší výhled při práci s nakladačem.

Svou českou premiéru zažijí na veletrhu Techagro i nové traktory Utilix a Hortus. Stroje s výkony od 29 do 51,5 kW (40 až 70 k), rozšiřují od konce loňského roku nabídku značky. Díky své univerzálnosti mají najít uplatnění nejen v zemědělství a na farmách, ale také v komunálních službách, u pěstitelů, v zahradnictvích nebo u hobby farmářů.

Novou modelovou řadu Utilix tvoří modely HT 45 a HT 55, zatímco modelová řada Hortus nabídne stroje CL 65 a HS 65. K pohonu těchto nových traktorů slouží moderní vznětové čtyřválce Caterpillar/Perkins o objemu 2,2 l, resp. Deutz o objemu 2,9 l.

Nové stroje, které se k zákazníkům po celém světě začnou dostávat koncem kvartálu, jsou ideální pro práci s čelním nakladačem. Proto Zetor na veletrhu Techagro představí rozšířenou nabídku Zetor System tvořenou právě čelními nakladači.

Dále se veřejnost bude moci seznámit i s novou generací traktorů modelových řad Proxima a Forterra. Stoje využívají efektivnější brzdné systémy a mají také řadu bezpečnostních prvků. Došlo také ke zvýšení přetlaku v kabině, čímž se zabrání vniknutí nečistot z vnějšího prostředí. K usnadnění práce obsluze pak dopomůže barevné sjednocení ovládacích prvků a ovládacích panelů, nebo nová přístrojová deska s pokročilými funkcemi.

Modely Forterra HSX a HD jsou navíc vybaveny ECO převodovkou, která udržuje motor v optimálních otáčkách při práci na poli i v dopravě, a tím šetří provozní náklady, a to až o 20 % v závislosti na vykonávané činnosti.

Modelová řada Forterra v letošní roce slaví 20 let od svého uvedení na trh. Je to oceňovaná modelové řady, nejen u zákazníků, ale i u odborné veřejnosti. Pro rok 2017 byla Forterra HD zařazena odbornou porotou složenou z 23 redaktorů prestižních evropských zemědělských magazínů mezi sedm nejlepších traktorů Evropy. Za dobu své existence si tyto traktory našly cestu k více než 21.000 uživatelům v 55 zemích světa.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1