Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Amazon hledá posily. Před Vánoci chce přijmout až 2 500 brigádníků

Amazon hledá posily. Před Vánoci chce přijmout až 2 500 brigádníků

Americký internetový prodejce Amazon hledá pro dobu předvánoční špičky přes 2 500 brigádníků pro distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Pracovníci doplní přes 4 500 stálých zaměstnanců společnosti v České republice. ČTK o tom informovala mediální zástupkyně společnosti Tereza Kunová.

Někteří brigádníci se do Amazonu před Vánoci pravidelně vracejí, další nastupují do společnosti poprvé. "Stovky z nich u nás pak navíc zůstanou pracovat dál v trvalém pracovním poměru. V Amazonu vytváříme různé typy pracovních příležitostí a zaměstnancům nabízíme vysokou míru flexibility," uvedl personální ředitel Amazonu pro Německo, střední a východní Evropu Karel Foltýn.

Hodinová mzda v Amazonu začíná na 150 korunách. Navíc mohou pracovníci získat až desetiprocentní bonus, který závisí na docházce a výkonnosti provozu. I brigádníci mají k dispozici další benefity, jako je doprava do a ze zaměstnání zdarma či teplá jídla zdarma. Další podrobnosti najdou uchazeči na adrese www.pracevamazonu.cz.

Americký internetový prodejce nejprve otevřel v Dobrovízi centrum vráceného zboží v roce 2013, jeho činnost skončila letos v květnu, drtivá většina zaměstnanců, kterých bylo několik desítek, přešla do nedalekého distribučního centra firmy, jež zahájilo provoz v roce 2015. V budově lze uložit až 18 milionů kusů zboží a za den vypravit až milion zásilek. V pražských Dejvicích má Amazon korporátní kancelář. Amazon dosud v České republice investoval více než 150 milionů eur (3,9 miliardy korun).

Tržby Amazonu v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o téměř 40 procent na 52,9 miliardy dolarů a čtvrtletní zisk podniku poprvé překonal hranici dvou miliard dolarů.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1