Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Amazon jde do obřího nákupu řetězce Whole Foods. Zaplatí za něj přes 320 miliard

Amazon jde do obřího nákupu řetězce Whole Foods. Zaplatí za něj přes 320 miliard

Největší světový internetový prodejce Amazon se dohodl na převzetí řetězce obchodů s potravinami Whole Foods Market, zaplatí za něj zhruba 13,7 miliardy dolarů (asi 322 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která tak výrazně rozšiřuje své aktivity v oblasti kamenných obchodů.

Dohoda představuje největší akvizici v historii Amazonu. Očekává se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině letošního roku, informovala agentura Reuters.V reakci na zprávu začaly na burze výrazně klesat akcie řetězců jako je Wal-Mart, Kroger a další.

V reakci na zprávu začaly na burze výrazně klesat akcie řetězců jako je Wal-Mart, Kroger a další. Americký maloobchodní gigant Wal-Mart Stores ale nechce zůstat pozadu a oznámil dnes dohodu, podle které převezme internetového prodejce pánské módy Bonobos. Zaplatí za něj 310 milionů dolarů (7,3 miliardy Kč). Dnešní transakce je pro Wal-Mart letos už čtvrtou akvizicí na poli internetového prodeje, kde si skupina snaží upevnit pozice v rámci konkurenčního boje s největším světovým internetovým obchodem Amazon. 

Jméno značky zůstává

Amazon zaplatí za každou akcii společnosti Whole Foods 42 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 27 procent ke čtvrteční závěrečné hodnotě akcií na burze. Obchodování s akciemi firmy Whole Foods bylo v důsledku dohody pozastaveno.

Společnost Whole Foods bude své obchody nadále provozovat pod svou značkou. Generálním ředitelem řetězce zůstane jeho spoluzakladatel John Mackey.

Whole Foods se soustředí na kvalitnější a tím pádem i draží potraviny. Podle posledních dostupných údajů provozuje 461 obchodů s potravinami, z toho 440 ve Spojených státech, 12 v Kanadě a devět v Británii, píše agentura DPA.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1