Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Americká ekonomika roste, ve čtvrtletí stoupla o 2,9 procenta

Americká ekonomika roste, ve čtvrtletí stoupla o 2,9 procenta

Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila tempo růstu méně, než se dříve odhadovalo, když největší růst spotřebitelských výdajů za tři roky částečně kompenzoval vliv vysokého dovozu. Hrubý domácí produkt se podle konečných údajů ministerstva obchodu meziročně zvýšil o 2,9 procenta po růstu 3,2 procenta v předchozích třech měsících. Koncem února ministerstvo odhadovalo zvýšení o 2,5 procenta.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali, že čtvrtletní růst bude revidován na 2,7 procenta.

Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt zvýšil o 2,3 procenta po růstu o 1,5 procenta v roce předchozím, kdy byl nejslabší od roku 2009.

Na začátku letošního roku ale ekonomika zřejmě ztrácí tempo, což je patrné z posledních údajů o vývoji maloobchodních tržeb, prodeji domů a zahraničního obchodu. Maloobchodní prodej únorovým poklesem navázal na trend předchozích dvou měsíců a schodek zahraničního obchodu byl v lednu nejvyšší za více než devět let.

Ekonomové se nicméně stále domnívají, že za celý rok ekonomika vykáže růst o tři procenta, jak očekává vláda prezidenta Donalda Trumpa. Přispět k tomu má daňová reforma a očekávané zvýšení vládních výdajů. To by dalo centrální bance (Fed) příležitost k umírnění tempa růstu úrokových sazeb v letošním roce. Fed sazby zvýšil minulý týden a předpověděl, že je letos upraví směrem vzhůru ještě dvakrát.

Růst spotřebitelských výdajů, který se na hospodářské aktivitě USA podílí asi dvěma třetinami, činil ve čtvrtletí čtyři procenta, zatímco ve třetím kvartálu 2,2 procenta. Byl tak nejrychlejší od posledního čtvrtletí 2014. Dříve ministerstvo odhadovalo 3,8 procenta.

Růst dovozu ministerstvo zpřesnilo z odhadovaných 14 procent na 14,1 procenta, což byl nejrychlejší vzestup od třetího čtvrtletí 2010. Zastínil tak zvýšení vývozu, kterému pomáhal slabší dolar. Schodek zahraničního obchodu z růstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí ukrojil 1,16 procentního bodu, nejvíce za celý rok, zatímco ve třetím čtvrtletí to bylo 0,36 procentního bodu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1