Asiaté si oblíbili české pivo. Daří se mu hlavně v Koreji, pomáhají ale i znalí Vietnamci

Export.cz

Blahoslav Hruška

EXPORT.CZ | Darryl Chuan původně pracoval v Singapuru ve finančním byznysu, snil ale o svém vlastním podniku. Před třemi roky se rozhodl, že si otevře mikropivovar a bude vařit vlastní pivo. A protože ho nadchl „prazdroj“ všech ležáků, vsadil na české suroviny a piva ve své „Hospoda Microbrewery“ vaří podle českých receptur. „Snažíme se držet toho, co česká piva dělá tak dobrá, zároveň je ale trochu posunout blíž singapurským chuťovým návykům,“ vysvětlil pivovarník singapurskému deníku The New Paper.

Chuan rozhodně není jediný nadšenec, který v Asii šíří dobrou pověst českého piva. Řetězec Hoa Vien v Ho Či Minově městě provozuje Pilsner Original Restaurant, plzeň je k dostání na čepu v Praha Pubu v Soulu, tamtéž se v Castle Praha točí Ježek a Primátor. O Pilsner Urquell nebo Kozla nepřijdou ani zákazníci v Hongkongu, kde se obě piva čepují v podniku s jednoduchým názvem Pivo.

Zdaleka přitom nejde jen o české pivní stopy v exotických destinacích. Našemu pivu se v Asii daří a objem exportů stále stoupá. Podle Českého statistického úřadu se ho v roce 2018 do asijských zemí vyvezlo 287 tisíc hektolitrů, dvakrát více než před pěti lety. Čísla také naznačují, že se čím dál více pivo dostává mimo supermarkety. Zatímco podíl piva v sudech nad deset litrů se od roku 2014 více než zdvojnásobil, množství toho lahvového již třetím rokem klesá.

Pravidelně sázíte? Pozor, banka vám může odmítnout hypotéku

sinfin.digital