Brexit nejhůře dopadne na Nizozemsko, Irsko a Belgii. Británie bude v recesi několik let

Info.cz

urm

Smlouva o volném obchodu mezi Evropskou unií a Velkou Británií po takzvaném Brexitu bude uzavřena nejdříve v roce 2021. Předpokládají to analytici společnosti Euler Hermes, jejichž studii má INFO.CZ k dispozici. Je nepochybné, že po vystoupení z EU bude třeba uzavřít přechodnou dohodu, protože škody plynoucí z její neexistence by byly obrovské. I tak ovšem některé země čekají problémy.

„Ratifikaci odchodu z EU očekáváme mezi podzimem 2018 a březnem 2019. Konečná dohoda o volném obchodu by mohla přijít v roce 2021, rok po britských parlamentních volbách. Náš výchozí scénář počítá s omezenou přechodovou dohodou, která umožní bezcelní obchodování alespoň v rámci vybraných sektorů,“ uvádí analýza pojmenovaná jako Zkrocení Brexitu.

„Jak moc byl v poslední době svazek Velké Británie a Evropské unie manželstvím z rozumu, to se ukáže až po rozvodu. Už teď to však vypadá, že Brexit samotný krátkodobě postihne obě strany. Proto je velmi důležité, aby co nejdříve vznikla alespoň přechodová dohoda o volném obchodu,“ říká Luděk Obadal, Country Manager společnosti Euler Hermes v České republice.

Slovensko jako za Mečiara: Novinářům tam hrozí velké pokuty za to, že Británii nazývají Británie

sinfin.digital