Brusel chce s Číňany zreformovat globální obchod. Trumpovy USA jsou na vedlejší koleji

lup

Čína a Evropská unie zformují skupinu s cílem aktualizovat zásady světového obchodu. Informuje o tom agentura AP. Cílem společné snahy podle ní má být především zohlednit technologický vývoj a dopad inovací na světový byznys. Důležité sdělení je, že se na této iniciativě – jak ze zprávy AP vyplývá – nebudou podílet Spojené státy s Donaldem Trumpem, který USA žene do stále větší izolace a vyhrotil vztahy s dalšími globálními velmocemi uvalením cel na dovoz.

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen uvedl, že motivací pro společný postup s Pekingem jsou právě nedávné kroky Trumpovy administrativy, která uvalila cla na dovoz oceli, ale také postup Číny v oblasti technologií. Jedním z aktuálních sporů je totiž pře o duševní vlastnictví mezi USA a Čínou, kterou Trump viní z krádeží a zneužívání a nápadů amerických firem.

Katainen nečeká nijak hladká a jednoduchá jednání, ale věří, že jsou doslova nezbytná pro zachování prostředí pro globální obchod. Jakým způsobem (a zda vůbec) se na tomto úsilí budou podílet Spojené státy, zatím není zřejmé. Zpráva agentury AP je nezmiňuje

Trump chystá další úder na Čínu, píše tisk. Zakáže investice do technologických firem

sinfin.digital