Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Budvar nestíhá plnit objednávky a jeho tržba klesá. Chybí zaměstnanci i prostory

Budvar nestíhá plnit objednávky a jeho tržba klesá. Chybí zaměstnanci i prostory

Budějovický Budvar měl loni tržby 2,47 miliardy korun, meziročně klesly o necelá tři procenta. Téměř o sedm procent byl nižší zisk před zdaněním, 314,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru zveřejněné ve Sbírce listin a ČTK to dnes řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. V roce 2016 měl Budvar rekordní tržby 2,54 miliardy korun a zisk před zdaněním 337,3 milionu korun.

Ředitel Budvaru Petr Dvořák uvedl, že do loňských tržeb se negativně promítlo posilování české koruny po ukončení devizových intervencí ČNB. Zisk po zdanění byl 255 milionů Kč, meziročně o 3,6 procenta menší. Do provozního zisku, který loni klesl o sedm procent na 321 milionů, se podle výroční zprávy promítl meziroční nárůst osobních nákladů o 7,3 procenta.

Podle Dvořáka výrazně vzrostla cena hlávkového žateckého chmele a podražila doprava. Národní podnik řešil i nedostatek pracovníků a musel se vyrovnat i se zvýšením minimální mzdy o 1100 Kč na 11.000 Kč. „Vzhledem k situaci, kdy nedokážeme uspokojovat objednávky v plné výši kvůli omezené výrobní kapacitě, přetíženosti linek a průběžnému nedostatku pracovníků, je naší prioritou realizovat investiční strategii rozvoje podniku,“ řekl Dvořák. Loni Budvar investoval 735 milionů korun.

Loni podnik nezopakoval rekordní výstav z roku 2016, který byl 1,61 milionu hektolitrů piva. Budvar řešil loni technické problémy, zejména poruchy lahvárenských stáčecích kapacit a nedostatek pracovníků v třísměnných a nepřetržitých provozech. Kvůli tomu nedokázal vykrýt zvýšenou poptávku po pivu v lahvích a plechovkách.

Budvar loni prodal 1,547 milionu hektolitrů piva, meziročně klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar se 670 zaměstnanci loni vyvezl rekordní objem piva. Do 76 zemí exportoval více než 990.000 hektolitrů piva, meziročně o 1,5 procenta více. Rostoucí prodeje v zahraničí s sebou podle výroční zprávy přináší ztráty a zpomalení pohybu vratných obalů. Budvar proto loni sáhl k tvorbě rezerv, které se v provozním zisku promítly ve výši asi 16 mil. Kč.

Letos v březnu zprovoznil Budvar modernizovanou linku na stáčení piva do plechovek za 40 milionů. Od dubna je ve zkušebním provozu nové logistické centrum za 750 milionů Kč, v květnu se začal stavět nový ležácký sklep za 250 milionů, výrobní kapacity pro dozrávání piva se zvýší o 20 procent. Letos začnou i stavba nové stáčírny lahví a výrobních kapacit pro hlavní kvašení. Posledním rozšířením bude nová varna. Jde o součást rozvojového plánu, který začal v roce 2016, do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy. Poté stoupne roční výstav o čtvrtinu na dva miliony hektolitrů.

Výroční zpráva uvádí, že v Rusku se loni Budvar soudně bránil neoprávněným importům zboží. „V Německu podnik úspěšně zasahuje proti nabídce a prodejům piva společnosti Anheuser-Busch InBev. Na základě rozesílaných varovných dopisů jsou prodeje zastaveny,“ stojí ve výroční zprávě. V Maďarsku loni Budvar obhájil ochrannou známku BUD vůči AB InBev.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1