CEFC klidní obavy. V evropské pobočce výrazně navýšila kapitál

ČTK

luš

Čínská společnost CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy Kč na 14,65 miliardy Kč. Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu. Jedná se o signál, kterým firma dává najevo, že její aktivity, které má i v Česku, nejsou kvůli vyšetřování jejích představitelů, ohroženy.

„Mateřská společnost se sídlem v Hongkongu vyjádřila posílením kapitálu firmy důležitost, jakou evropským projektům přikládá. Zároveň tím posílila samostatnost CEFC Europe. Navýšení vlastního kapitálu firmy je signálem, že společnost je stabilním a kredibilním partnerem,“ uvedla firma.

Před týdnem se objevila informace, že předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Dnes server South China Morning Post uvedl, že podle jejho zdroje není vyšetřován.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, kde bude mít poloviční podíl, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie i stadionu v Edenu.

sinfin.digital