Cena ropy stoupla nejvíce za 7 let, letos si připsala až 50 procent

ČTK

Ačkoli většinu roku vyvolávaly převis nabídky nad poptávkou a s ním spojené nízké ceny nervozitu na světových trzích, v celoročním srovnání situace tak dramatická nebyla. Světové ceny získávají až 50 procent, což je jejich nejvyšší přírůstek od roku 2009.

K letošnímu oživení cen po dvou letech propadu nejvíce přispěla dohoda ropného kartelu OPEC a dalších zemí o omezení těžby, které by mělo zmírnit globální přebytek zásob.

Cena ropy 30. prosince

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:10 SEČ oslabila o čtvrt procenta na 56,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,2 procenta na 53,68 USD.

Brent za celý rok přidává 50 procent a WTI má k dobru 43 procent. Loni ropa Brent ztratila 35 procent a cena WTI klesla o 30 procent.

OPEC se tento měsíc s nečlenskými těžařskými státy poprvé za 15 let dohodl na společném omezení těžby. Dvanáct zemí mimo OPEC přislíbilo snížit od ledna produkci celkem o 558 tisíc barelů denně, OPEC se už na počátku prosince dohodl na vlastním snížení těžby ropy o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně.

sinfin.digital