Cena za brexit. Airbus i BMW hrozí, že se stáhnou z Británie. Zaměstnávají tam přes 20 tisíc lidí

ČTK

lup

Evropský výrobce letecké techniky Airbus varoval, že by se mohl stáhnout z Británie, pokud země opustí jednotný trh a celní unii Evropské unie (EU) bez tranzitní dohody. Firma v Británii zaměstnává zhruba 14.000 lidí, píše server BBC. K varování ohledně brexitu se dnes připojila i německá automobilka BMW. Šéf její britské sekce Ian Robertson podle serveru BBC uvedl, že nejasnosti ohledně vystoupení Británie z EU je zapotřebí vyřešit do konce léta. BMW v Británii zaměstnává zhruba 8000 lidí.

Provozní ředitel divize Airbusu pro komerční letadla Tom Williams upozornil, že jakýkoli scénář brexitu bude mít pro výrobu letecké techniky v Británii "závažné negativní důsledky".

"V uplynulých dvanácti měsících jsme se snažili zdůrazňovat své obavy, ale bez úspěchu," uvedl Williams. "Jednoduše řečeno, scénář bez dohody přímo ohrožuje budoucnost Airbusu v Británii," dodal. Upozornil, že firma pracuje na opatřeních, která mají negativní dopady brexitu zmírnit.

Airbus v Británii vyrábí křídla pro všechna svá dopravní letadla. Zaměstnává tam 14.000 osob, ale na jeho aktivitách je závislých celkem na 100.000 pracovních míst. U tamních firem kupuje 16 procent komponentů.

sinfin.digital