Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ceny dřeva klesají, Lesy ČR přijdou kvůli vypovězení smluv o dvě a půl miliardy

Ceny dřeva klesají, Lesy ČR přijdou kvůli vypovězení smluv o dvě a půl miliardy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) kvůli předčasnému vypovězení smluv ze strany lesnických firem přijde přibližně o 2,5 miliardy korun. Výpadek se týká období let 2018 až 2021. Největší propad se projeví v hospodářském výsledku LČR v letošním roce, a to asi 1,066 miliardy korun, což bude i hlavním důvodem letošního očekávaného snížení hrubého zisku podniku z loňských 3,7 miliardy na 1,6 miliardy korun. 

Lesnické firmy pro ně ztrátové smlouvy vypověděly bez sankce k 31. prosinci 2017. Podnik jim to nabídl na základě usnesení vlády z loňského září, která tím reagovala na velký přebytek dřeva na trhu z kalamit a s tím související pád cen dřeva. Ze smluv, které mohly firmy vypovědět, bylo ukončeno 76 procent kontraktů. Původní smlouvy vycházely z cen dřeva, které firmy nabídly v soutěžích v době stability cen.

Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídku firmám na ukončení smluv zdůvodnil tím, že kdyby Lesy ČR trvaly na původních smlouvách, mohlo by to mnoho firem přivést do existenčních problémů s dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru.

Szórád dnes uvedl, že podnik by byl ve složité situaci, protože drtivá většina firem by svým smluvním závazkům nebyla schopná dostát. „Pravděpodobně by to ve finále znamenalo řadu bankrotů. Možná bychom obchodovali jen s někým nebo s nějakou malou skupinkou uchazečů,“ řekl Szórád. Vlastními silami a kapacitami by podnik podle něj nebyl schopen lesnické práce zvládnout.

Loňský hrubý zisk podniku ve výši 3,7 miliardy korun byl meziročně nižší o 1,3 miliardy korun. Pokles zisku podnik přičetl tomu, že nadbytek méně kvalitního dříví z kalamit vedl k významnému snížení cen dřeva, což se negativně promítlo do tvorby zisku. Největší propad cen nastal na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí loňského roku, kdy průměrné zpeněžení dřeva kleslo o více než třetinu na 797 korun za metr krychlový.

Vliv nízkých cen na hospodářský výsledek bude pokračovat i letos, kdy zpeněžení dřeva, i s vlivem předčasně ukončených smluv, bude nižší asi o 2,24 miliardy korun. Podnik navíc nyní zastavil úmyslné těžby zdravého, tedy dražšího, dřeva a soustřeďuje se na těžbu kalamitního dřeva. Do tvorby zisku se letos negativně promítnou i zvýšené náklady na zalesňování po kalamitách ve výši 300 milionů korun. O 300 milionů korun vzrostou režijní náklady, hlavně z titulu závazku podniku v kolektivní smlouvě zvýšit platy zaměstnanců minimálně o devět procent.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1