Česká firma Silon chce investovat 20 milionů korun do nového závodu v USA

ČTK

mst

Firma Silon, jediný český výrobce polyesterových stříží a technických polotovarů pro klíčová průmyslová odvětví, chce investovat do nového závodu v USA 20 milionů dolarů (asi 441,6 milionu Kč). Do továrny, kterou ve státu Georgia otevřela v dubnu, zatím investovala polovinu z této částky. V provozu je nyní jedna linka s roční výrobní kapacitou 7000 tun. Vzniklo 20 pracovních míst.

Nová továrna v Peachtree City u Atlanty vyrábí technické kompaundy pro automobilový průmysl a stavebnictví. Kompaundy jsou polotovary do plastikářského průmyslu, pro výrobu vodovodních a topenářských trubek, kabelů, dílů pro auta nebo domácích spotřebičů. Skupina Silon má 600 zaměstnanců, v ČR asi 550 lidí. Ročně zpracuje miliardu PET lahví, dováží je z celé Evropy.

První linka vyrobí ročně asi 7000 tun technických kompaundů. Silon chce investovat dalších deset milionů dolarů do nových výrobních linek a vytvořit do roku 2022 dalších 30 pracovních míst. Budova pojme až čtyři výrobní linky, kromě nynější ještě další dvě standardní a jednu menší.

Krade Babiš Pirátům úspěchy? Štve mě to, s opisováním zjevně problém nemá, říká Ivan Bartoš

sinfin.digital