Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Česko hledá podnikatele roku. Vítěz bude reprezentovat zemi v Monte Carlu

Česko hledá podnikatele roku. Vítěz bude reprezentovat zemi v Monte Carlu

Česká republika hledá dalšího – v pořadí již devatenáctého – Podnikatele roku, který bude zemi reprezentovat na světovém finále v Monte Carlu. Pro úspěch v soutěži je stěžejní především osobnost podnikatele a jeho jedinečný podnikatelský příběh, tvrdí poradenská společnost EY, která soutěž organizuje.

Najít inspirativního podnikatele, který vyčnívá svým přístupem i svými výsledky. To je úkol 19. ročníku celosvětové soutěže EY Podnikatel roku. V minulosti toto ocenění získali osobnosti jako Zbyněk Frolík z firmy Linet či Eduard Kučera z Avast Software, loni vyhrál majitel společnosti Agrostroj Pelhřimov Lubomír Stoklásek.

Právě Stoklásek tvrdí, že díky účasti v soutěži získal důležité kontakty a dokázal inspirovat další, mladší podnikatele. „Účast na podnikatelské olympiádě přinesla velkou prestiž nejen pro mou společnost, ale i pro zaměstnance,“ říká Stoklásek. „Několikadenní setkání nejlepších podnikatelů přináší spoustu inspirace a obchodních příležitostí. Světové finále v Monaku pak bylo možností, jak prezentovat české strojírenství,“ dodává podnikatel.

EY Podnikatel roku je v současnosti jediná světově uznávaná soutěž svého druhu, která se pravidelně vyhlašuje již ve více než padesátce zemí na šesti kontinentech. V loňském ročníku bylo nominováno více než 430 podnikatelů, jejichž firmy dosahovaly obratů v hodnotě 35 miliard korun, měly celkový zisk ve výši 1,7 miliard korun a zaměstnávaly téměř deset tisíc lidí.

„Za devatenáct let konání soutěže jsem se přesvědčila, že jich je v naší zemi mnoho, ale často o nich nevíme,“ vysvětluje Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy. „Chtěla bych proto vyzvat veřejnost, aby nám pomohla tyto podnikatelské osobnosti objevit, nominujte podnikatele ze svého města či kraje, kterého si vážíte, ať se o něm mohou dozvědět i ostatní a inspirovat se jeho podnikatelským příběhem.“

Nominovat podnikatele do soutěže lze prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2018.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1